Fijat će u Srbiji praviti model "el zero" - novog "fiću"

Bez autora
Dec 01 2011

Novi model “Fijata” koji će ta italijanska kompanija proizvoditi u Kragujevcu biće dugačak oko četiri metra i u prednjem delu u velikoj meri liči će na popularni model “fijat 500”, odnosno novog “fiću”. Sledeće godine počeće proizvodnja verzije sa pet sedišta, a od 2013. i sa sedam. Izgled novog modela do sada je čuvan u strogoj tajnosti, a od građana Srbije videli su ga samo najviši zvaničnici poput predsednika Borisa Tadića i bivšeg ministra Mlađana Dinkić. Radni naziv modela i dalje je L0 odnosno “el zero”. Kako se može zaključiti na osnovu slika, “el zero” preuzeće nekoliko prepoznatljivih karakteristika drugih “Fijatovih” modela. Tako prednji deo prilično podseća na izgled „fijata 500“. I na novom automobilu biće ugrađivani dvostruki unutrašnji kružni farovi koji su proslavili “fiću”. Četvrtasti retrovizori čija je ugradnja počela još na modelu “panda” naći će se i na “el zeru”. Takođe, sa “una” i “pande” biće preuzeti štitnici na vratima, a “uno” će “pozajmiti” kao ideju i dodatak od crne plastike na branicima.

Fijat će u Srbiji praviti model "el zero" - novog "fiću"Novi model “Fijata” koji će ta italijanska kompanija proizvoditi u Kragujevcu biće dugačak oko četiri metra i u prednjem delu u velikoj meri liči će na popularni model “fijat 500”, odnosno novog “fiću”.

Sledeće godine počeće proizvodnja verzije sa pet sedišta, a od 2013. i sa sedam. „Blic“ ekskluzivno objavljuje izgled novog modela.

Izgled novog modela do sada je čuvan u strogoj tajnosti, a od građana Srbije videli su ga samo najviši zvaničnici poput predsednika Borisa Tadića i bivšeg ministra Mlađana Dinkić.

Radni naziv modela i dalje je L0 odnosno “el zero”. Kako se može zaključiti na osnovu slika, “el zero” preuzeće nekoliko prepoznatljivih karakteristika drugih “Fijatovih” modela.

Tako prednji deo prilično podseća na izgled „fijata 500“. I na novom automobilu biće ugrađivani dvostruki unutrašnji kružni farovi koji su proslavili “fiću”.

Četvrtasti retrovizori čija je ugradnja počela još na modelu “panda” naći će se i na “el zeru”. Takođe, sa “una” i “pande” biće preuzeti štitnici na vratima, a “uno” će “pozajmiti” kao ideju i dodatak od crne plastike na branicima.

Na zadnjim vratima biće hromirana ručica za otvaranje prtljažnika, a na prednjem delu hromirani ukras sa logom italijanske fabrike.

“Fijat” planira da “el zero” proizvodi i u takozvanoj treking verziji, odnosno verziji znatno izdignutoj od zemlje u odnosu na osnovni model i sa dodatnim crnim profilima na karoseriji.

Ideja italijanskog proizvođača jeste da novi model bude zamena za “fijat ideju” i “lanča muzu”, a predstavljaće i zamenu za “fijat multiplu” kada se 2013. bude pojavila verzija “el zera” sa sedam sedišta. Procena struke jeste da je reč o važnom modelu za uspeh “Fijata” u takozvanom B segmentu tržišta gde je konkurencija najveća.

Radnici “Fijatove” fabrike u Kragujevcu uveliko prolaze obuke u pogonima te kompanije u Poljskoj i Italiji. Takođe, više stotina italijanskih stručnjaka boravi u Srbiji kako bi rekonstruisali fabriku i radili na montiranju nove opreme koja stiže iz nekoliko zemalja. Planirano je da do 2015. bude dostignuta godišnja proizvodnja od 200.000 komada.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik